Vielä kerran: case Monty Roberts

Huomenta!

Pitkästä piiiiiitkästä aikaa! On ollut ”hiukan” kiirettä. Joten blogissa on ollut hiljaista.

Ei ole oikeastaan maittanut. Tai paremminkin olen vaan ollut liian poikki iltaisin niin että en ole jaksanut kirjoittaa. Arkisto pullistelee aloitettuja, puoliksi kirjoitettuja juttuja, jotka ovat sen verran kesken, ettei niitä ole viitsinyt julkaista… ja ikinä en ole niihin palannut. Aika on ollut todella kortilla. Elämä etenee. Se suorastaan juoksee. Ja blogin kirjoittaminen on täysin ylimääräistä. Eli juuri se mistä on voinut tinkiä. Ja tästä syystä myös tämän blogin kohtalo on myös ollut muutamien viime viikkojen ajan ”mietintä myssyssä”… Jatkaako? Lopettaako? Mitä? Miksi? Miten? Kenelle?

On selkiintynyt. En halua halua myöskään lopettaa kirjoittamista. Itseni vuoksi jatkan. Jotta oppiminen ei pysähtyisi ja jotta muistaisin asiat pidempään. Tämähän on tavallaan hevospäiväkirjani 🙂 Siis tavallaan. Ainakin versio siitä… Koskaan en ole osannut päiväkirjaan kunnolla kirjoittaa, mutta olen huomannut, että tämä on on ollut niin hyödyllistä. Tämä sivusto on toiminut sellaisena varastona tai säiliönä asioille joita hevoselämässäni tapahtuu. Se on tärkeä osa sitä loputonta oppimispolkua jota hevosten kanssa kuljen. Nyt, menneisyydessä ja tulevaisuudessakin. Kootusti löydän kaiken yhdestä paikasta. Joten aina kun haluan palauttaa mieliin jonkun kiinnostavan tapahtuman, aiheen, ajatuksia tai mielenkiintoisia artikkeleita jostain aiheesta, palaan tänne. Täältä ne sitten löytyy.

Jatkan siis kirjoittamista, havainnointia ja asioiden tallentamista tänne. Joten kiinnostuneet pysykööt mukana. Pahoittelut kuitenkin lukijoille, että elämäntilanteeni on juuri nyt liian kiireinen asioiden tarkempaan pohdiskeluun tai aihealueiden syvällisempään jäsentelyyn, joten on ihan pakko höllentää kriteereitä. Joten aiheet eivät ehkä ole niin valmiiksi pureskeltuja tai avaan niitä vain sen verran kuin ehdin. Mutta omanlaiseni näkövinkkeli kuitenkin varmaan kuitenkin säilyy. Olisikohan se avoin, ihmettelevä, pohdiskeleva ja kriittinenkin… Mutta lähinnä linkkien tai aihealueiden kautta. Tallennan lyhyesti kokemuksia, aiheita, asioita, jotka kulloinkin ovat läsnä meidän hevoselämässä sekä treeneissä… Lisäksi linkkejä ja kirjallisuutta… mikä milloinkin on pysäyttänyt minut ihmettelemään. Jaan ne täällä. Jokainen itse poimikoot omansa. Noita tursuilee nykyisin kaikkialla netissä, jokaisella keskustelupalstalla ja ryhmissä joita netti on täynnä. Täältä ne sitten löytyy… minun silmälaseillani suuresta massasta poimitut 🙂

Esim. näin… Tältä aiheelta ei ole varmaan kukaan suomalainen nettiä käyttävä välttynyt viimeviikkojen aikana.

Olen seurannut viime viikkojen ajan tätä aihepiiriä nimeltä ”Monty Roberts – style” -mielenkiinnolla. ”Kohu” tai ”Herääminen” tähän aiheeseen taisi alkaa Suomessa tämän vuotisen Monty Roberts -Shown jälkeen Minna Talbergin toimesta. Ja olenkin häntä jo myös henk. koht. kiitellyt ”ajatusten sanomisesta ääneen”. Kiitokset vielä uudemmankin kerran Minna!!!

Itse olen vain hiljaa sortunut ”myhäilemään partaani” tai vältellyt aihetta jos joku on kysynyt. Ei ole helppo lausua asioita julki tuhansien ja tuhansien ihmisten mielipiteitä vastaan… Ja kun minulta kyseltiin, olenko menossa tänä vuonna katsomaan Montyn show:ta Hartwall Areenalle, niin vastasin vaan ”etten ole fani”. Muutaman vuoden takainen show samaisessa paikassa avasi silmäni. En pitänyt näkemästäni ollenkaan. Päin vastoin ihmettelin että mikä moisessa riuhtomisessa, nykimisessä ja huitomisessa on kevyttä tai kilttiä hevoselle? Ja samoin ajattelin etten halua ko. metodeja käytettävän ainakaan oman hevoseni kanssa. Samoin Montyn tapa arvioida että kaikki jotakin asiaa pelkäävät hevoset ovat ”hakattuja tai kaltoin kohdeltuja” tai että raippa tarkoittaa aina itsestäänselvyytenä ”väkivaltaa” eikä voisi olla esim apu hevoselle… Oli mielestäni niin mustavalkoista, että menetin kunnioitukseni ko. henkilöä kohtaan. Kuka mistäkin tykkää.

Alla iso joukko viimeaikaisia blogikirjoituksia aiheesta. Arvioikoon muut tätä syvällisemmin ja kirjoittakoon ne kenellä on aikaa ja intoa 🙂 Sen enempää näitä linkkejä jäsentelemättä… Olkaa hyvät!!

http://minnatallberg.wordpress.com/2013/10/24/the-man-who-talks-about-horses/

Mies, joka puhuu hevosistaminnatallberg.wordpress.comOlin siis katsomassa Monty Robertsin showta Helsingissä. Se kesti kokonaisuudessaan kaksi ja puoli tuntia, josta arvioisin, että puoli tuntia meni taukoon, jolloin katsojilla oli mahdollisuus ostaa…

http://annakilpelainen.wordpress.com/2013/10/27/rauhallinen-vai-opitusti-avuton/annakilpelainen.wordpress.com

http://minnatallberg.wordpress.com/2013/10/28/siedattaminen-hevosenomistajan-nakokulmasta/

http://tunnehevonen.blogspot.fi/2013/10/kaikki-mika-kiiltaa-ei-ole-kultaa.html

Remote-Controlled Cars Used to Study Round Pen Training

Horse training methods questioned www.coffscoastadvocate.com.auASPECTS of a horse training method made famous by Monty Roberts have been called into question by research at the University of Sydney.

Jätä kommentti